Rogaliki z brzoskwinią

Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach.

dodany przez: jasminaa jasminaa

desery rogaliki przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 181 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 opakowania drożdży
  • NADZIENIE
  • 3-4 brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczke
  • kisiel brzoskwiniowy lub cytrynowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Rogaliki z brzoskwinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, margarynę roztapiamy i studzimy.
  • Mąkę, jajko, cukier waniliowy mieszamy z rozpuszczoną margaryną . Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, kulę. Kładziemy pod ścierką i zostawiamy na około 20 minut.
  • W tym czasie na małym ogniu dusimy brzoskwinie z 3/4 soku z brzoskwiń, mieszając,dodajemy kisiel. Studzimy.
  • Ciasto dzielimy na 3 części , każdą rozwałkujemy na 12 trójkątów ( bądź mniej, w zależności jak duże chcemy rogaliki). Na trójkąt nakładamy masę brzoskwiniową, zwijamy od szerszej do węższej strony. Pieczemy ok 30 min (do zarumienienia )
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy