Rogaliki nadziewane

Prosty i szybki przepis na domowe rogaliki. Pycha!

dodany przez: bim35 bim35

Desery rogaliki marmolady

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 190 głosów)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada, masa makowa lub kostki czekolady Goplana
  • cukier puder do posypania rogalików

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Podzielić na 4 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 8 części (w kształacie trójkąta), formować rożki wkładając do każdego np. po łyżeczce marmolady, masy makowej lub kostkę czekolady. Piec na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temp. 200 st. C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy