rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Przepyszne rogaliki, którym nie można się oprzeć :)

dodany przez: Ewa Capri ewa_capri

kruche ciasto ciasto drożdżowe Desery rogaliki marmolady

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoiczek marmolady lub dżemu
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".
  • Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).
  • Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.
  • Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.
  • Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.
  • Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1,5 godziny.
  • Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).
  • Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy