rogaliki drożdżowe z masą makową

moje danie specjalne (na słodko)

Desery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 144 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 zklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (podgrzanego)
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko do smarowania rogalików
  • MASA MAKOWA
  • 30 dag maku
  • 3/5 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 olejek migdałowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO
  • drożdże roretrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki - odstawić do wyrośnięcia...
  • gdy już nam pięknie wyrosło - wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte z cukrem i solą żółtka, ubite białka, cukier waniliowy i wszystko składniki zagniatamy.
  • Kiedy połączymy już dokładnie składniki dodajemy lekko podgrzany tłuszcz i dalej wyrabiamy-aż do wchłonięcia tłuszczu.
  • Pozostawić do wyrośnięcia
  • MASA MAKOWA
  • sparzony conajmniej na trzy godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia - odcedzić na sicie i zmielić. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą oraz olejek migdałowy.Masę dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na okrągłe placuszki, kroimy na osiem trójkątów. Na środek każdego trójkącika nakładamy masę makową i zwijamy od szerszej części do czubeczka trójkącika:)
  • Tak uformowane rogaliki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Kiedy już nam wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni C.) na 20 minut.
  • Ja będąc z natury leniwa :) kupuję gotową masę makową lub poprostu kwaskowaty dżemik i również wyśmienicie takie rogaliki smakują...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy