rogaliki drożdżowe z masą makową

moje danie specjalne (na słodko)

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 zklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (podgrzanego)
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko do smarowania rogalików
  • MASA MAKOWA
  • 30 dag maku
  • 3/5 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 olejek migdałowy

Przygotowanie

  1. CIASTO
  2. drożdże roretrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki - odstawić do wyrośnięcia...
  3. gdy już nam pięknie wyrosło - wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte z cukrem i solą żółtka, ubite białka, cukier waniliowy i wszystko składniki zagniatamy.
  4. Kiedy połączymy już dokładnie składniki dodajemy lekko podgrzany tłuszcz i dalej wyrabiamy-aż do wchłonięcia tłuszczu.
  5. Pozostawić do wyrośnięcia
  6. MASA MAKOWA
  7. sparzony conajmniej na trzy godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia - odcedzić na sicie i zmielić. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą oraz olejek migdałowy.Masę dokładnie wymieszać.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na okrągłe placuszki, kroimy na osiem trójkątów. Na środek każdego trójkącika nakładamy masę makową i zwijamy od szerszej części do czubeczka trójkącika:)
  9. Tak uformowane rogaliki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Kiedy już nam wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni C.) na 20 minut.
  10. Ja będąc z natury leniwa :) kupuję gotową masę makową lub poprostu kwaskowaty dżemik i również wyśmienicie takie rogaliki smakują...
deser dla dzieci cukier waniliowy mąka drożdże mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze