Artur Rogalski
4.44 (185)
Rogaliki z makiem są mięciutkie, niezbyt słodkie i niezwykle aromatyczne. Nadzienie obfituje w rodzynki, migdały i orzechy. A w szybszej wersji można zrobić je na drożdżach instant i z gotową masą makową z puszki. Wbrew pozorom przepis na rogaliki drożdżowe z makiem nie jest trudny, wystarczy zastosować odpowiednią technikę zwijania. Zdecydowanie warto go przetestować.
drożdże 40 g
cukier 156 g
mleko 250 ml
masło 50 g
mąka 500 g
jajka 320 g
sól 2 szczypty
mak 150 g
białka 35 g
rodzynki 15 g
orzechy włoskie 10 g
masło 10 g
płatki migdałowe 10 g
miód 50 g
sok pomarańczowy 120 g
skórka pomarańczowa 3 g
cukier puder 255 g
cytryna 18 g
skórka pomarańczowa 20 g
Masło: 60 g masła roztapiamy w rondelku. Zostawiamy do przestudzenia.
Mak: używamy gotowego, zmielonego (bez dodatków, można też suchy mak zmielić samodzielnie, najlepiej trzykrotnie), więc zalewamy go tylko wrzącą wodą (musi go zakryć). Odstawiamy na 20 minut, potem wylewamy go na sitko o drobnych oczkach. Gdy mak całkowicie odsączy się z wody, wrzucamy go do dużej miski i łączymy go z: roztopionym masłem (tylko 10 g – jedna łyżka), miodem, bakaliami (rodzynkami, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi), sokiem z pomarańczy, otartą skórą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
Jajka: rozbijamy 2 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozczyn: drożdże mieszamy w małym kubeczku z odrobiną mleka o letniej temperaturze, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż urosną. Trwa to zwykle około 15 minut.
Mąkę: przesiewamy do dużej miski, wlewamy tam rozczyn, żółtka, dodajemy cukier, mleko o letniej temperaturze i roztopione wcześniej masło. Wyrabiamy dłońmi aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i z łatwością będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Formowanie: gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy i dzielimy na 8 trójkątów. Na ich środku układamy masę makową i zawijamy zgrabne rogaliki. Z kolejnymi częściami robimy podobnie.
Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem. Można je dodatkowo przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania. Pieczemy je około 18-20 minut.
Lukier: wsypujemy cukier puder do miski i wlewamy tam sok z cytryny. Ucieramy za pomocą drewnianej łyżki na gładką masę. Polewamy nim przestudzone rogaliki z makiem. Posypujemy kandyzowaną skórą pomarańczową.