Rogaliki Drożdżowe "POBUDKI"

mąż smacznie spał,zrobiłam rogaliki.. ich zapach szybko zrzucił go z łóżka:) tak powstały "POBUDKI"

dodany przez: amenysk amenysk

Desery rogaliki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Kalorie:
120 kcal
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)


Składniki:

  • - 0,5 kg - 0,6 kg mąki
  • - 0,5 kostki drożdży
  • - 1 jajko
  • - 6 łyżek cukru
  • - szczypta soli
  • - 1 szklanka mleka
  • - 2 łyżki wody
  • - 3 łyżki masła roztopionego
  • - żółtko do posmarowania rogalików

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko) wymieszac a na wierzch wysypac 3 łyżki mąki, przykryc sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(ważne!).2.Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto (ja zrobiłam to w termomiksie:P, można użyć robota kuchennego). Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu , aż podwoi swoją objętość. 3.Po tym czasie ponownie zagnieść, podzielic na pół lub na 3 czesci(zalezy od tego jak duze chcemy miec rogaliki) i rozwałkować kazdą połówkę na cienki okrągły placek.Kazdy z nich podzielic na tyle czesci ile chcemy uzyskac rogalikow, na kazdy z nich nakładamy dowolne nadzienie(dżem, nutella, powidła, owoce) i formujemy rogaliki. 4.Tak przygotowane rogaliki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min. Po 20 minutach , posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min, w 180 stopniach C. 5.Po upieczeniu, gdy lekko przestygną polukrować . Smacznego wszystkim!

Kalorie: 120

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy