Rogale z nutellą

domowy kruchy 7 days

drożdżówkarogaleDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 218 głosów)

Składniki:

  • Na ok. rogalików 12-20 rogalików mniejszych lub większych
  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 5 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 szkalnka ciepłego mleka
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru ja dałam taki który trzymam w słoiku z wanilią
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie odpręża, można wyręczyć się robotem, który wygniecie i dopieści nam ciasto ale ja to lubię. Mleko podgrzewam i rozprowadzam w nim drożdże. Na blat przesiewam mąkę, dodaję cukier, szczyptę soli, zimne masło i siekam jak na kruche, dodaję 1 jajko i 1 żółtko oraz rozczyn z drożdży i zagniatam. Gładkie ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielę na 3 lub 4 części i wałkuję koło lub prostokąt z którego wykrawam trójkąty, na każdym kładę łyżkę kremu czekoladowego i zawijam rogaliki. Białko które zostało roztrzepuję i smaruję każdy rogalik. Zostawiam na blaszce na 20 minut żeby troszkę podrosły i piekę w nagrzanym piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy