Rogale z czekoladą

Pyszne rogaliki, tak łatwe, że nawet dziecko da sobie z nimi radę.

dodany przez: li_lia

Desery rogaliki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 161 głosów)


Składniki:

  • - 0.5 l mleka
  • - 10 dag drożdży
  • - cukier waniliowy
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 5 jajek
  • - 3/4 kostki margaryny
  • - szczypta soli
  • - 1.5 kg mąki
  • - krem czekoladowy przystosowany do zapiekania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Najpierw musimy zrobić rozczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Zostawiamy, aby sobie podrosło.
  • Rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy mąkę, rozczyn i pozostałe składniki. Mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto kładziemy na stolnicy. Dzielimy je na 8 części, każdą z nich trzeba rozwałkować i podzielić wedle uznania na 8 lub 4 kawałki-trójkąty. Jeśli rogale mają być wielkoscią zbliżone do drożdżówek to dzielimy na 4. Na każdym trójkąciku zostawiamy czekoladowy kleks. Zawijamy i formujemy rogaliki.
  • Blachę wraz z rogalami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 17 min aż słodkosci się zrumienią.
  • Po wyjęciu lukrujemy.
  • Smacznego!
  • Lukier najlepiej nakładać pędzelkiem, niestety mój gdzieś posiałam, więc pacnęłam je tak na szybko
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy