Wegańskie risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem to wegańska wersja popularnego, włoskiego dania. Delikatne w smaku, świetnie sprawdzi się jako lekki wegetariański obiad.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
    600-700 ml bulionu warzywnego
    100 g świeżego szpinaku
    50-70 g tofu jedwabistego
    2 ząbki czosnku
    2 cebule dymki
    sól, pieprz
    1 łyżka oleju kokosowego
    150 ml wytrawnego, białego wina
    1 łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie

  1. Risotto to klasyczne włoskie danie. Proste i szybkie w przygotowaniu, możemy podawać z dowolnymi dodatkami. W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze co oryginalne!

    Jak zrobić risotto?

    Podstawowa wersja tego dania to okrągły ryż (np. typu arborio) gotowany w winie i bulionie z dużą ilością masła. Podawany z dodatkami, jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Delikatna w smaku, świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, aromatycznym wędzonym tofu, kremowymi sosami grzybowymi oraz orzechami. Bez dodatków, możemy serwować je jako dodatek np. do kotletów z boczniaków lub grillowanych warzyw. Jeśli nie chcemy, nie musimy dodawać wina, możemy je zastąpić wodą. Wówczas, aby nadać potrawie głębi, możemy przyprawić ją kardamonem lub skórką otarta z cytryny.

    Wykonanie

    Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na szklisto. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy wino i gotujemy, aż całe odparuje. Do ryżu stopniowo, partiami dolewamy bulionu, co 3-4 minuty. W międzyczasie szpinak blendujemy z tofu. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Gdy zużyjemy już cały bulion, a ryż stanie się miękki (ale nie rozpadający się), dodajemy szpinak i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. 

Wskazówki

Zobacz też: Lazania ze szpinakiem i szynką

ryż szpinak wege risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy