Risotto z grzybami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 585 kcal Składniki na 6–8 porcji

risotto

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
585.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 163 głosów)

Składniki:

  • 30 dag ryżu
  • 40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • por
  • 10 dag startego parmezanu
  • 4 jajka
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki
  • koperku i szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mrożone grzyby rozmrozić. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać grzyby wraz z płynem
  • wlać bulion
  • doprawić i wymieszać. Przykryć i gotować
  • mieszając
  • na małym ogniu około 15 minut. Gdy ryż będzie już prawie miękki
  • wlać cienką strużką wino i gotować jeszcze chwilę
  • aż ziarna wchłoną cały płyn.
  • Jajka roztrzepać widelcem
  • dodać natkę
  • koperek i szczypiorek
  • doprawić do smaku solą i pieprzem
  • dobrze wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć rumiany omlet. Zdjąć z patelni
  • pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ryżu
  • posypać parmezanem i wymieszać.

Kalorie: 585.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy