Risotto z grzybami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 585 kcal Składniki na 6–8 porcji

Dodany przez:

Risotto z grzybami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
585 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • por
  • 10 dag startego parmezanu
  • 4 jajka
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mrożone grzyby rozmrozić. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać grzyby wraz z płynem, wlać bulion, doprawić i wymieszać. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 minut. Gdy ryż będzie już prawie miękki, wlać cienką strużką wino i gotować jeszcze chwilę, aż ziarna wchłoną cały płyn.
  2. Jajka roztrzepać widelcem, dodać natkę, koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć rumiany omlet. Zdjąć z patelni, pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ryżu, posypać parmezanem i wymieszać.
Grzyby jajka obiad wegetariańska ryż bez mięsa risotto z grzybami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy