Wegańskie risotto z gruszką pietruszką i orzechami włoskimi

Risotto to tradycyjne włoskie danie. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

dodany przez: marlenas

risotto

Ocena:

(średnia 4.48 z 156 głosów)


Składniki:

  • 1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    100 ml białego wytrawnego wina
    600 ml bulionu warzywnego
    200 g ryżu arborio
    sól

  • pieprz
    1 gruszka
    1/2 pęczka natki pietruszki
    garść orzechów włoskich
    opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • To tradycyjne włoskie danie jest bardzo proste

  • ale owiane wieloma mitami. Wersja podstawowa jest delikatna i przyjemna w smaku – główną role w tej potrawie grają dodatki.

    Do przygotowania risotto używamy ryżu arborio. To krótki ryż o zaokrąglonych końcówkach. Gotuje się szybko i staje się kleisty. To właśnie rodzaj ryżu nadaje potrawie charakterystycznej konsystencji. Dodawanie wina do risotto nie jest obowiązkowe. Oczywiście

  • nada daniu wyjątkowego smaku
  • ale i bez tego będzie smaczne.

    Zamiast parmezanu

  • w wegańskiej wersji risotto
  • możemy użyć płatków drożdżowych. Mają serowy smak i zagęszczają potrawę
  • dlatego warto wówczas mieć przygotowane nieco więcej bulionu. Płatki drożdżowe są słone
  • dlatego warto posolić risotto dopiero pod koniec gotowania.

    Wykonanie

    Cebulę obieramy  i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy ryż I szklimy go na oleju. Dodajemy wino i je odparowujemy. Następnie stopniowo dolewamy bulionu

  • najlepiej w trzech turach. Gotujemy risotto przez 20 minut
  • co jakiś czas mieszając. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki. Gruszkę obieramy
  • pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy. Ugotowane risotto nakładamy na talerz. Posypujemy orzechami
  • gruszką i natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy