Risotto z groszkiem

Pyszne danie o uroczym kolorku

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka zielonego groszku
  • zielona pietruszka
  • bulion warzywny
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć delikatnie na oleju do cebuli dosypać ryż i całość chwilkę razem smażyć cały czas mieszając. Do podsmażonego ryżu dolać niewielką i ilość bulionu warzywnego doprawionego do smaku vegetą i gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty wtedy dolać kolejną porcję płynu u i czynność powtarzać do momentu, aż ryż zmięknie. Groszek odcedzić z zalewy i połowę całego groszku dokładnie rozgnieść widelcem dodać do ryżu po wymieszaniu do ryżu dodać cały groszek, masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
vegeta obiad groszek kolacja ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze