Risotto z gąskami

Wspaniałe, kremowe risotto z jesiennymi grzybami - tylko jeść

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ryż do risotto 100g,
  • gąski 200g,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
  • masło 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion 400ml

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste. Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki. Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę. Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy. Smacznego ;)
Grzyby obiad kolacja risotto gąski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze