Risotto z ciecierzycą i indykiem

Przepis na risotto - Risotto z ciecierzycą i indykiem

Dania główneNapojeDania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
485 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 dag ryżu długoziarnistego
  • 1/2 l rosołu z kury
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • puszka ciecierzycy
  • 25 dag filetów z piersi indyka
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz cayenne
  • pomidorki czereśniowe

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na risotto:
  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną  łyżkę  oliwy  i  zeszklić.  Wsypać  ryż  i  smażyć  tak  długo,  aż  ziarna  równomiernie  pokryją  się tłuszczem. Podlać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i  kminem  rzymskim,  gotować  pod  przykryciem  ok. 20 min na małym ogniu.
  • Ciecierzycę osączyć z zalewy. Mięso pokroić w wąskie paski. Natkę pietruszki drobno  posiekać.  Resztę  oliwy  rozgrzać  na  patelni i  mieszając,  smażyć  mięso  ok.  5  min.  Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem cayenne i razem z ciecierzycą i posiekaną natką dodać do ryżu.
  • Potrawę wymieszać, przybrać przepołowionymi pomidorkami i natką. Podawać od razu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 485

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy