Risotto z ciecierzycą i indykiem

Przepis na risotto - Risotto z ciecierzycą i indykiem

Dodany przez:

Risotto z ciecierzycą i indykiem

Dania główne

Czas przygotowania:
Kalorie:
485 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 dag ryżu długoziarnistego
  • 1/2 l rosołu z kury
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • puszka ciecierzycy
  • 25 dag filetów z piersi indyka
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz cayenne
  • pomidorki czereśniowe

Przygotowanie

  1. Przepis na risotto:
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną  łyżkę  oliwy  i  zeszklić.  Wsypać  ryż  i  smażyć  tak  długo,  aż  ziarna  równomiernie  pokryją  się tłuszczem. Podlać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i  kminem  rzymskim,  gotować  pod  przykryciem  ok. 20 min na małym ogniu.
  3. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Mięso pokroić w wąskie paski. Natkę pietruszki drobno  posiekać.  Resztę  oliwy  rozgrzać  na  patelni i  mieszając,  smażyć  mięso  ok.  5  min.  Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem cayenne i razem z ciecierzycą i posiekaną natką dodać do ryżu.
  4. Potrawę wymieszać, przybrać przepołowionymi pomidorkami i natką. Podawać od razu.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad napoje dania jednogarnkowe przepis na risotto risotto z indykiem dania z ciecierzycy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze