Risotto z burakami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 415 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Risotto z burakami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
415 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • opakowanie flaczków wegetariańskich
  • 2 buraki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • łyżka sezamu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż i skórkę cytrynową, smażyć około 2 minut, lekko mieszając. Wlać bulion. Płyn powinien zakrywać ryż dwucentymetrową warstwą. Doprawić solą
  2. i pieprzem, wymieszać.
  3. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać.
  4. Flaczki przygotować według przepisu na opakowaniu. Buraki gotować około 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  5. Do ryżu dodać flaczki i buraki. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać sezamem.
obiad wegetariańska buraki risotto bez mięsa risotto z burakami flaczki wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze