Risotto po toskańsku

Danie łatwe w przygotowaniu, w sam raz na kolacje we dwoje lub na rodzinny obiad.

risotto

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 154 głosów)

Składniki:

  • 200g ryżu arborio (lub innego białego)
  • 1/2 puszki fasolki białej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • mała kapusta pekińska
  • 1/2 puszka krojonych pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 100g parmezanu
  • przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, ostra papryka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  • 2. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć ok 5 min
  • 3. Dodać pomidory z puszki (lub świeże pomidory, które najpierw kroimy w drobną kostkę) i smażyć do 3 minut
  • 4. Wlać 0,5l bulionu i wymieszać całość. Kolejne porcje bulionu wlewać w miarę potrzeby, tak aby ryż zmiękł i wchonął całość wody. Całość dość często mieszać, aby potrawa nie przywarła do patelni.
  • 5. Na koniec dodać fasolkę, parmezan oraz przyprawy: kilka igiełek rozmarynu, sól, pieprz i papryka do smaku
  • 6. Danie podawać na kapuście pekińskiej pokrojonej w drobne paski
  • (aby przygotować więcej porcji należy dodać ok 100g ryżu na każdą osobę, zwiększyć odpowiednio ilość pomidorów, fasolki, bulionu, sera)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy