risotto_z_miesem_i_warzywami

Risotto z mięsem i warzywami

Ocena:

4.62 (144)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Risotto z mięsem i warzywami - zamiast szynki wieprzowej można dodać wątróbkę drobiową lub cielęcą

Składniki:

  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g szynki wieprzowej
  • duża czerwona papryka
  • 1/2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Risotto z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 16 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia.
  • 2 Szynkę wieprzową pokroić w kostkę,zmieszać z mąką i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obraną cebulę obrać posiekać.Boczek pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę
  • 3. Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Szynkę wieprzową smażyć na oleju aż będzie miękka.
  • 4. Do usmażonego boczku dodać cebulę
  • masło i 2 minuty podsmażyć. Dodać słodką paprykę i bulion
  • zagotować. Dodać pokrojoną paprykę,gotować 7 minut.
  • 5. Dodać ryż ,szynkę wieprzową,suszone pomidory,natkę pietruszki,wszystko wymieszać i chwilę pozostawić w garnku.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne