Risotto z mięsem i warzywami - zamiast szynki wieprzowej można dodać wątróbkę drobiową lub cielęcą
Składniki:
150 g długoziarnistego ryżu
duża cebula
100 g wędzonego boczku
400 g szynki wieprzowej
duża czerwona papryka
1/2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
150 ml bulionu mięsnego
kilka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju z ziołami
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól,pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Risotto z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 16 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia.
2 Szynkę wieprzową pokroić w kostkę,zmieszać z mąką i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obraną cebulę obrać posiekać.Boczek pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę
3. Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Szynkę wieprzową smażyć na oleju aż będzie miękka.
4. Do usmażonego boczku dodać cebulę
masło i 2 minuty podsmażyć. Dodać słodką paprykę i bulion