Razowe racuszki z jabłkami

kuszą jabłkowym serduszkiem

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 270 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 4-5 dużych jabłek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotować dosyć gęste ciasto z mleka, mąki, jajek, cukru, cynamonu i sody.
  2. Umyte jabłka obrać i pokroić – każdą ćwiartkę na 4-5 części.
  3. Plastry jabłek maczać w cieście, smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
  4. Jeśli ktoś lubi wersję bardzo słodką, może posypać je przed podaniem dodatkowo cukrem pudrem lub polać konfiturami.
  5. Pycha!!!
Śniadanie obiad kolacja deser dla dzieci jabłka mąka razowa racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze