Ratatuja z soczewicą

Śródziemnomorskie smaki moją propozycją na majówkowy, deszczowy weekend

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • duża cukinia
  • 1/2 średniego bakłażana
  • mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki brązowej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów (użyłam Valfrutta)
  • natka pietruszki
  • mała biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. - Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
  2. - Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
  3. - Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
  4. - Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
  5. - Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
  6. - Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Posypujemy umytą i posiekaną natką.
  7. Zapraszam na mój blog kulinarny www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl
kolacja cukinia soczewica Papryka bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze