Ratatuja

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 24 godziny Gotowanie: 1 i 1/2 godziny Porcja: 65 kcal

Dodany przez:

Ratatuja

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
65 kcal
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • mały bakłażan
  • cukinia
  • po 2 strąki czerwonej i żółtej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • strączek czerwonego chili
  • po 2 łyżki tymianku i igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki octu owocowego (np. malinowego)
  • sól
  • 25 dag pomidorów z puszki

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę (o boku 1,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Z papryczki chili usunąć nasiona, posiekać. Rozmaryn i tymianek posiekać. Wszystko włożyć do garnka z gorącą oliwą i dusić. Dodać cukier, ocet i pomidory.
  2. Gotować około 1 i 1/2 godziny bez przykrycia, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ratatuja uzyska konsystencję syropu i będzie błyszcząca. Przyprawić solą, ostudzić. Odstawić na jeden dzień. Podawać do pieczonego mięsa.
warzywa bakłażan francuska.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze