Ratatuja

Przepisy na przetwory: ratatuja

Dodany przez:

Ratatuja

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.1 z 10 głosów)

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 różnokolorowe papryki
  • bakłażan
  • 3 czerwone cebule
  • 1 kg jak najmniejszych pieczarek
  • główka czosnku
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • liście laurowe
  • balsamico
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w grube plasterki, oczyszczone papryki na duże kawałki, bakłażana w kostkę, każdą cebulę na 8 części, pieczarki zostawiamy w całości albo przecinamy na pół. Czosnku nie obieramy. Warzywa, pieczarki i czosnek
  2. mieszamy z niewielką ilością soli i dużą ilością ziół prowansalskich. Skrapiamy oliwą. Albo pieczemy na dużej płaskiej blasze, aż będą miękkie, ale pozostaną jędrne, albo doprowadzamy do takiego samego stanu na grillu lub patelni grillowej. Przekładamy do rondla, dodajemy 2–3 listki laurowe, zalewamy oliwą (tyle, aby były zakryte), podgrzewamy, aby tylko była ciepła, przyprawiamy jeszcze do smaku, na koniec mieszamy z niewielką ilością balsamico. Warzywa przekładamy do słoików, do każdego dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy oliwą z przyprawami. Zakręcamy, przechowujemy w chłodnym miejscu.
weki przetwory warzywa sałatka cukinia bakłażan ratatuja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze