Ratatuja

Przepisy na przetwory: ratatuja

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 różnokolorowe papryki
  • bakłażan
  • 3 czerwone cebule
  • 1 kg jak najmniejszych pieczarek
  • główka czosnku
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • liście laurowe
  • balsamico
  • kilka gałązek rozmarynu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinie kroimy w grube plasterki, oczyszczone papryki na duże kawałki, bakłażana w kostkę, każdą cebulę na 8 części, pieczarki zostawiamy w całości albo przecinamy na pół. Czosnku nie obieramy. Warzywa, pieczarki i czosnek
  • mieszamy z niewielką ilością soli i dużą ilością ziół prowansalskich. Skrapiamy oliwą. Albo pieczemy na dużej płaskiej blasze, aż będą miękkie, ale pozostaną jędrne, albo doprowadzamy do takiego samego stanu na grillu lub patelni grillowej. Przekładamy do rondla, dodajemy 2–3 listki laurowe, zalewamy oliwą (tyle, aby były zakryte), podgrzewamy, aby tylko była ciepła, przyprawiamy jeszcze do smaku, na koniec mieszamy z niewielką ilością balsamico. Warzywa przekładamy do słoików, do każdego dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy oliwą z przyprawami. Zakręcamy, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Ratatouille
Prowansalskie smaki

caroline

Ratatouille