Ratatouille

Ocena:

4.47 (199)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ratatouille to znane danie pochodzące z kuchni francuskiej. Szczególnie popularne jest w Prowansji. Poza świeżymi warzywami takimi jak pomidory, bakłażan i cukinia ważne są przyprawy. Często doprawiany jest tymiankiem, rozmarynem, a nawet lawendą. Sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, a także na romantyczną kolację. Sprawdźcie, jak wykonać to aromatyczne, warzywne danie.

Składniki:

  • bakłażan  2 szt.

  • cukinia  2 szt.

  • papryka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • pomidor  4 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • ocet winny  10 ml

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • bazylia  50 g

Ratatouille - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: na początku warzywa należy umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut, by puściły sok. Następnie cukinię i papryki należy pokroić w większą kostkę. Świeże pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.

    bakłażan
  • Krok 2:

    Smażenie warzyw: na patelni z grubym dnem należy rozgrzać 2 łyżki oliwy. Potem trzeba podsmażyć bakłażany i odłożyć na bok. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i w ten sam sposób podsmażyć z cukinią i papryką.

    Cukinia-plastry
  • Krok 3:

    Cebula i czosnek: cebulę trzeba pokroić w piórka, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnek można też drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oliwy, by zeszklić cebulę z czosnkiem.

    Czosnek siekanie
  • Krok 4:

    Duszenie warzyw: należy dodać wcześniej przygotowane bakłażany, paprykę i cukinię. Dusić około 45 minut. Następnie dodać pomidory i ocet. Całość dusić 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Ratatouille podawać posypany rozerwanymi listkami bazylii.

    Bazylia

Porady

  • Ratatouille może być też bazą innych śródziemnomorskich potraw. Jeśli do gulaszu warzywnego dodamy seler naciowy, oliwki i kapary, powstanie sycylijska caponata.
  • W wersji mięsnej można przygotować ratatouille z kurczakiem. Filet trzeba wcześniej oddzielnie podsmażyć, żeby usunąć z niego nadmiar wody.
  • Ratatouille sprawdzi się też jako danie zapiekane, wystarczy wstępnie podsmażoną potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego i obsypać wierzch dobrej jakości serem żółtym. Zapiekamy przez 15–20 minut w temperaturze 180–200 stopni Celsjusza.
  • Ratatouille wege można dodatkowo położyć na ziemniakach pokrojonych w plastry i zapiec w piekarniku. Odpowiednie będą zarówno surowe, jak i wcześniej ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki.
  • Zaletą tego dania jest to, że można je jeść przez kilka dni, a nawet zapasteryzować w słoikach i cieszyć się nim przez cały rok. Potrawę można również zamrozić.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ratatouille – wersja francuska

Ratatouille to nazwa, z którą niemal każdy z nas kiedyś się zetknął. Nie wszyscy jednak mają świadomość tego, czym jest to słynne danie. Otóż jest to jarska potrawa wywodząca się z Francji, a dokładniej z przepięknej i znanej z fantastycznych smaków Prowansji. Niektórzy nazywają ją potrawką, a inni nawet gulaszem warzywnym, gdyż swoją konsystencją i wyglądem przypomina typowo mięsne dania tego typu. Klasyczny przepis na ratatouille opiera się jedynie na warzywach, dlatego bez obaw potrawą tą mogą delektować się wegetarianie i weganie.


Duszone warzywa po prowansalsku szybko zyskały popularność nie tylko w samej Francji, ale też w innych krajach. Obecnie więc bez problemu znajdziemy mnóstwo różnych przepisów na ratatouille. Choć mogą się one od siebie nieco różnić w każdym przepisie na tę potrawę powinny się znaleźć takie warzywa jak bakłażan, cukinia, cebula, pomidory i papryka.


Danie to można podawać samodzielnie, ale często staje się ono też dodatkiem do makaronów, ryżu, mięsa albo ryb. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań, gdyż potrawa ta daje nam dość dużą swobodę w kwestii ewentualnych dodatków. Często pojawia się w niej na przykład ser feta, grzanki albo dobrej jakości kozi ser.

 

Sos do ratatouille – przepis

Ogromne znaczenie ma sos do ratatouille. Najpopularniejszy jest ten przygotowany na bazie oliwy, do której dodajemy zioła, takie jak oregano, bazylię, natkę pietruszki i mieszankę ziół prowansalskich, a także czosnek, sól i pieprz. Z pomocą tych składników możemy też stworzyć sos pomidorowy, dodając do nich passatę albo przecier pomidorowy. Warto wypróbować dwie wersje sosów do ratatouille, żeby spróbować, który z nich smakuje nam bardziej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne