Ratatouille

Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 170 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Dania główne

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
170 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 147 głosów)


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 1/2 kg pomidorów
  • po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu i cząbru (lub łyżeczka suszonych ziół prowansalskich)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Bakłażany oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut, a następnie opłukać i osączyć.
  • Papryki oczyścić, rozkroić, usunąć pestki, miąższ pokroić na paseczki. Cukinie oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki.
  • Cebule i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać pomidory, smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i listek laurowy.
  • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 20 min. Posypać natką.

Kalorie: 170

Porady

Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy