Rancho Canario - Ostry i Sycący Gulasz Kanaryjski

Ten wspaniały przepis na Rancho Canario to cudownie ostry, serdeczny, aromatyczny, gulasz - jestem wielkim fanem tej smacznej, mocnej kiełbasy paprykowej.

Dodany przez:

Gęsty gulasz ułożyć na podpieczonych na suchej patelni plackach tortilli - podawać z salsą pomidorową, lub idealnie pasuje z chrupiącą bagietka.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo (obrać ze skóry)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • 1 mała marchewka (pokroić w kostkę)
  • 100 g selera (pokroić w kostkę)
  • 2 pomidory (pokroić na małe kawałki)
  • 1 papryka czerwona (pokroić w kostkę)
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 1 liść laurowy
  • puszka pomidorów (puree / 400 g)
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 100 g surowej soczewicy (czerwona)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki (wędzona / mielona)
  • chili (mielone / w razie potrzeby)
  • 1 puszka białej fasoli (odcedzić / 425 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzić / 250 g)

Przygotowanie

  1. ► W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pomidory przez około 5 minut. Warzywa wyjąć i odstawić na bok.
  2. ► W tym samym garnku podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, aż będzie brązowa i puści olej (można olej odlać lub ręcznikiem kuchennym odsączyć). Jednak tłuszcz przynosi dużo smaku, a zupa syci, więc nie potrzeba dużych porcji.
  3. ► Następnie wrzucić do chorizo paprykę i razem smażyć przez około 3 minuty. Teraz dodać podsmażone warzywa i dobrze wymieszać. Wlać sok pomarańczowy, dodać pomidory puree, koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, wędzoną paprykę, liść laurowy i soczewicę. Wszystko razem gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. ► Teraz do garnka dodać ciecierzycę i białą fasolę, wyłączyć piec, zostawiając garnek stać na piecu przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz chili i można podawać.
pomidory soczewica gulasz ciecierzyca biała fasola kiełbasa chorizo rancho canario kuchnia kanaryjska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy