Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia

Ocena:

4.29 (231)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Proste rafaello na krakersach to ciasto z kokosem bez pieczenia. Słodki krem rafaello idealnie pasuje do lekko słonych, chrupiących krakersów. To ciasto kokosowe to klasyk chętnie przygotowywany na wyjątkowe okazje. Przepis na rafaello pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" wydanie specjalne 1/2021. Nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży!

Składniki:

  • mleko  3 szklanki

  • mąka ziemniaczana  3 łyżki stołowe

  • mąka pszenna  3 łyżki stołowe

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • cukier  1 szklanka

  • żółtko  3 szt.

  • masło  250 g

  • masło roślinne  125 g

  • krakersy  250 g

  • wiórki kokosowe  300 g

Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rafaello bez pieczenia na krakersach nie byłoby tak dobre bez domowej masy budyniowej. Aby ją przygotować należy w 1 kubeczku mleka dokładnie wymieszać cukier waniliowy, żółtka i obie mąki. Najlepiej robić to widelcem lub małą trzepaczką, aby łatwiej rozetrzeć wszystkie grudki.

    Składniki rafaello
  • Krok 2:

    Resztę mleka wlać do rondla lub garnka z grubym dnem. Zagotować, wsypać biały cukier i wymieszać. Cały czas mieszając należy powoli wlewać mleko z żółtkami i mąkami. Gotować budyń na małym ogniu, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, ostudzić.

    Mleko garnek
  • Krok 3:

    Jak przygotować krem do rafaello na krakersach? Masło krowie i roślinne należy utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce budyniu, aż powstanie gładka, jasnożółta masa. Na koniec wsypać wiórki (250 g) i wymieszać. Do formy o wymiarach ok. 20x30 cm wykładać warstwami krakersy i krem, zaczynając od krakersów, a kończąc na kremie. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami (50 g), docisnąć. Rafaello na krakersach chłodzić minimum 3 godziny.

    Wiórki kokosowe

Porady

  • Przygotowując masę budyniową na rafaello na krakersach można wsypywać mąkę do mleka partiami – wtedy będzie łatwiej rozetrzeć ją i zapobiec powstaniu grudek.
  • Domowy budyń z naturalnych prostych składników to bardzo prosta i zdrowa baza do kremu do ciasta rafaello, jak i pyszna przekąska – warto podać go z sokiem malinowym.
  • W przepisie nie warto zamieniać białego cukru na cukier brązowy. Powszechne przekonanie, że jest on zdrowszy jest błędne.
  • Przepis na rafaello poleca wykorzystanie lekko słonych krakersów, aby przełamać słodki smak kremu. Krakersy można jednak zastąpić neutralnymi w smaku maślanymi ciasteczkami. 
  • Formę, w której będzie chłodzić się rafaello z krakersów, można wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu łatwiej będzie wyjąć kawałki ciasta i umyć blachę.
  • Rafaello inaczej? Ciasto to można przygotować również w formie kulek rafaello z kaszy jaglanej, a także zawinięte z delikatnym biszkoptem w roladę rafaello.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto rafaello na krakersach?

Rafaello to klasyczne ciasto z delikatnego biszkoptu i masy budyniowo-kokosowej. Zachwyca ono swoim smakiem prawie każdego miłośnika słodkości. Jak zrobić ciasto rafaello na krakersach? Przygotowanie ciasta należy zacząć od nadzienia, czyli pysznego, domowego budyniu. W szklance mleka należy rozrobić mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka jaj na gładką masę. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masę z żółtkami i mąką. Całość przykryć folią i ostawić do przestudzenia. Ciasto rafaello na krakersach może być też przygotowane z gotowego budyniu z torebki, jednak domowy przepis jest smaczniejszy i zdrowszy. W osobnej misce utrzeć oba rodzaje masła na lekki, puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń i wiórki kokosowe.  Przepis na rafaello nie wymaga pieczenia! Formę, w której będzie chłodzić się ciasto rafaello można wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie należy zacząć układać warstwy krakersów i kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć resztę kremu budyniowo-kokosowego i posypać wiórkami. Rafaello bez pieczenia na krakersach przykryć folią i włożyć do lodówki na min. 3 godziny.

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Rafaello bez pieczenia na krakersach to świetny przepis dla miłośników ciast, którzy nie mają dostępu do piekarnika. Jest lekkie, słodkie, a dzięki wykorzystaniu krakersów jako spodu – bardzo proste w przygotowaniu. Innym przepisem na ciasto bez pieczenia jest klasyczne tramisu. Ten włoski deser z kawą i mascarpone nie ma sobie równych! Można go przygotować w formie tortu a'la tramisu lub w wysokich, eleganckich pucharkach. Serniki to kolejny typ ciasta, który często nie wymaga pieczenia. Polecamy uwadze zdrowy wegański sernik cytrynowo-daktylowy bez pieczenia oraz słodki sernik na zimno z truskawkami. Bez pomocy piekarnika można przygotować również fit batony z kakao i syropu klonowego oraz zdrowe batony z czekolady, masła orzechowego, daktyli i płatków owsianych. Obie propozycje świetnie sprawdzą się w roli przekąski! 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne