Ciasto rafaello

Ocena:

3.82 (629)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto rafaello to puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym. Wiórki kokosowe, czyli gwiazda tego deseru, kryją się w delikatnej masie, a także zdobią jego wierzch. Ma wyraźny smak kojarzący się z popularnymi pralinkami, a dzięki kremowemu wypełnieniu rozpływa się w ustach. Posypkę warto podsmażyć z dodatkiem masła i cukru, żeby miała piękny, złocisty kolor. Sprawdźcie nasz przepis na rafaello – ciasto z kokosem lekkie jak chmurka.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • masło  230 g

  • mleko  750 ml

  • mąka ziemniaczana  80 g

  • mąka pszenna  90 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier  375 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • wiórki kokosowe  200 g

  • budyń waniliowy  80 g

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka i kostkę masła z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić placek rafaello. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy foremkę o wymiarach 20x30 cm pergaminem. 

  • Krok 2:

    Masa na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy 70 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy białka. Kiedy zaczną sztywnieć, wsypujemy do nich 200 g drobnego białego cukru do wypieków i cukier waniliowy. Miksujemy, aż staną się błyszczące. Stopniowo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty do minimum i łączymy masę z suchymi składnikami. Chcemy, żeby pozostała puszysta. Możemy ją też ostrożnie wymieszać za pomocą szpatułki.   

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę na biszkopt do foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Stopniowo studzimy – najpierw wewnątrz wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, potem na blacie kuchennym, a następnie wyjmujemy biszkopt z foremki i wykładamy na kratkę. Jeśli chcemy zrobić szybkie ciasto z wiórkami kokosowymi, możemy całkiem pominąć ten krok. Rafaello bez pieczenia da się zrobić na gotowych biszkoptach lub spodzie z pokruszonych herbatników.   

  • Krok 4:

    Gotowane budyniu: wlewamy 600 ml mleka do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim 150 g cukru. Rozrabiamy budyń waniliowy i 20 g mąki pszennej (1,5 łyżki) w pozostałym mleku. Wlewamy mieszankę do garnka. Podgrzewamy masę, ciągle mieszając rózgą, aż zgęstnieje. Zdejmujemy ją z palnika i przelewamy do płytkiego, szerokiego naczynia. Przykrywamy budyń folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. Studzimy.       

  • Krok 5:

    Krem: ucieramy miękkie masło w misie miksera. Stopniowo dodajemy do niego budyń – łyżka po łyżce. Powinniśmy uzyskać jednolitą, kremową masę. Jeśli utworzyły się grudki (stanie się tak, gdy budyń nie był dobrze rozrobiony lub składniki miały różną temperaturę), możemy przetrzeć ją przez sito. Na koniec dodajemy 120 g wiórków kokosowych. Rozprowadzamy je w kremie za pomocą łyżki lub szpatułki.   

  • Krok 6:

    Posypka: roztapiamy na patelni 30 g masła. Dosypujemy 25 g cukru. Czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałe wiórki kokosowe. Smażymy je, mieszając, aż zyskają złocisty kolor. Dzięki temu ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym będzie miało intensywny aromat. Możemy też pominąć ten krok i posypać deser świeżymi wiórkami, które dadzą śnieżnobiałe wykończenie.  

  • Krok 7:

    Składanie ciasta: przekrajamy wystudzony biszkopt na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą długiego ostrza lub specjalnego noża strunowego. Możemy nasączyć go likierem kokosowym lub ponczem cytrynowym. Umieszczamy jeden blat z powrotem w foremce wyłożonej pergaminem lub w rancie cukierniczym. Rozsmarowujemy na nim ¾ kremu. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Pokrywamy go pozostałą masą budyniową i posypujemy wiórkami. Chłodzimy ciasto kokosowe przed podaniem, żeby warstwy dobrze się scaliły.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne