Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia. Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Odrobinę pazura dodaje Amaretto lub likier kokosowy

dodany przez: KuchniauPoli

Ciasta ciasta bez pieczenia rafaello

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 187 głosów)


Składniki:

  • mleko 700 ml
  • herbatniki maślane około 400 g
  • mąka pszenna 1 kopiasta łyżka
  • skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier 2-3 łyżki
  • masło 82 % 200 g
  • wiórki kokosowe 1 szklanka plus do posypania
  • kieliszek amaretto
  • cukier puder 3 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy