Racuszki z rodzynkami

Przygotowanie: 50 minut Oczekiwanie: 1 godz. 10 min. Porcja: 50 kcal

Dodany przez:

Racuszki z rodzynkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 łyżki rodzynek
  • 40 ml żubrówki
  • 3 łyżki masła
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 5 dag serka ricotta lub twarożku naturalnego
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać wódką, odstawić na 1 godzinę.
  2. Szklankę wody zagotować z masłem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Do gotującego się płynu od razu wsypać mąkę, podgrzewać około minuty, energicznie mieszając, aż składniki się połączą i masa zacznie odstawać od ścianek garnka i od łyżki.
  3. Masę przełożyć do miski, nieco przestudzić. Cały czas mieszając, wbijać po jednym jajka. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Do ciasta dodać rodzynki wraz z wódką, cukier, serek ricotta lub twarożek i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dwiema zwilżonymi wodą łyżeczkami nabierać niewielkie porcje ciasta, formować racuszki i smażyć na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
  5. Posypać cukrem pudrem.
obiad na słodko placuszki rodzynki twarożek racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze