Racuszki z jagodami:)

Przepis doskonały na lato może zastąpić obiad.

Dodany przez:

Racuszki z jagodami:)

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 szklanki jagód obtoczonych w 3 łyżkach mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
  2. Jajka zmiksuj z mlekiem, aromatem oraz olejem.
  3. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce mąkę.
  4. Potem dodaj do przygotowanego ciasta jagody i wymieszaj.
  5. Smaż placki na średnim ogniu.
  6. Podawaj gorące z dobrą gęstą śmietaną i cukrem lub jak kto woli np. z sosem jagodowym.
obiad deser Placki racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze