Racuszki z jabłkami

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 45 minut Sztuka: 100 kcal

Dodany przez:

Racuszki z jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • duże jabłko
  • 5 dag masła (1/4 kostki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • olej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. ■W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Wlać trochę mleka, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 15 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
  2. ■ Do mąki wlać resztę mleka, dodać posiekane masło, starte jabłko, jajko i żółtka, szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Przykryć serwetką, odstawić na 30 min.
  3. ■ Ciasto jeszcze raz zagnieść, wsypać rodzynki, wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, łyżką nabierać porcje ciasta, usmażyć na złoto, osączyć z tłuszczu.
deser jabłka rodzynki racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze