Racuszki z jabłkami

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 45 minut Sztuka: 100 kcal

Deseryracuchy

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • duże jabłko
  • 5 dag masła (1/4 kostki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • olej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Wlać trochę mleka, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 15 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
  • ■ Do mąki wlać resztę mleka, dodać posiekane masło, starte jabłko, jajko i żółtka, szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Przykryć serwetką, odstawić na 30 min.
  • ■ Ciasto jeszcze raz zagnieść, wsypać rodzynki, wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, łyżką nabierać porcje ciasta, usmażyć na złoto, osączyć z tłuszczu.

Kalorie: 100.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy