Racuszki z jabłkami

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 280 kcal

Dodany przez:

Racuszki z jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.44 z 9 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 l kwaśnego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru pudru
  • 30 dag jabłek
  • olej

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Miksować z mlekiem i jajkami tak długo, aż ciasto będzie gładkie i pulchne.
  2. Jabłka obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ciastem.
  3. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano.
  4. Racuszki osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe lub zimne.
obiad kolacja dla dzieci jabłka Placki na słodko racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze