Racuszki z Jabłkami

Robi się je szybko a znikają jeszcze szybciej.

Dodany przez:

Racuszki z Jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 jaja
  • 2 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • półtorej szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić z letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły . Następnie wlać je do mąki dodać jaja , stopione masło i sól
  2. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło . Gdy podwoi swoją objętość , dodać starte jabłka na tarce o grubych oczkach i wymieszać . Smażyć na patelni nabierając ciasto moczoną w ciepłej wodzie łyżką i formując okrągłe racuszki.
  3. Podawać z bitą śmietaną , cukrem pudrem lub dżemem
Śniadanie obiad deser cukier puder racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze