Racuszki z Jabłkami

Robi się je szybko a znikają jeszcze szybciej.

Deseryracuchy

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 2 jaja
  • 2 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • półtorej szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić z letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły . Następnie wlać je do mąki dodać jaja , stopione masło i sól
  • Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło . Gdy podwoi swoją objętość , dodać starte jabłka na tarce o grubych oczkach i wymieszać . Smażyć na patelni nabierając ciasto moczoną w ciepłej wodzie łyżką i formując okrągłe racuszki.
  • Podawać z bitą śmietaną , cukrem pudrem lub dżemem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy