racuszki_z_gruszkami

Racuszki z gruszkami

Ocena:

4.47 (199)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
Takie racuszki przyrządzam z różnymi owocami

Składniki:

  • 2 szt jajka,
  • 200 g mąka,
  • 5 gruszek małych,
  • 0,20 l mleko kwaśne,
  • 0,05 l olej,
  • smalec,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Racuszki z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne