Racuszki szarlotkowe

szybki deserek lub lekki obiad

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • drożdże suche
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • mleko ok 100-150 ml
  • mąka tortowa niepełna szklanka
  • jajko
  • sól
  • przyprawa do szarlotki
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Z mąki, mleka, jajka, drożdży, szczypty soli, cukru waniliowego, kilku kropel aromatu wymieszać ciasto (powinno być gęstsze niż naleśnikowe). Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać(ja robię to dość obficie) przyprawą do szarlotki) a nasttępnie połączyćz ciastem. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć racuchy na rumiano z obu stron. Gotowe, można posypać cukrem pudrem. Pychotka:D
Śniadanie obiad przekąska kolacja deser dla dzieci Szarlotka racuchy Jabłko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze