Racuszki podwójnie kokosowe

Nie dość, że z dużą ilością wiórek kokosowych to jeszcze smażone na pachnącym kokosowym oleju.

DeseryracuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 160 głosów)

Składniki:

  • pół kg mąki
  • 1 szkl wody
  • 1,5 szkl mleka
  • 3 dag drożdży
  • pół szkl cukru
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • olej kokosowy do smażenia

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko i wodę podgrzewamy, mieszamy z cukrem i rozpuszczamy drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, dodajemy resztę składników, wyrabiamy rzadkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość lekko rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią odrobinę oleju kokosowego i kiedy się rozpuści łyżką nakładamy ciasto formując racuszki. Pieczemy na złoto z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy