RACUSZKI BABUNIA

Pyszne racuszki według przepisu mojej babci.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 219 głosów)

Składniki:

  • Ciasto na racuszki:
  • * 10 dkg drożdży
  • * 0,5 l mleka
  • * ok. 1 kg mąki
  • * 3jajka
  • * cukier waniliowy
  • * pół szkl. oleju
  • * szczypta soli
  • * 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Mąkę wsypać do miski, dodać cukry, szczyptę soli, jajka,olej. Odstawić na bok.
  • 2.W letnim mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki i wszystko razem wymieszać.
  • 3.Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić, aż ciasto wyrośnie.
  • 4.Na rozgrzanej patelni formować okrągłe racuszki. Smażyć na małym ogniu z obu stron tak, aby uzyskały złoty kolor.
  • 5.Gotowe racuszki posypać cukrem pudrem.
  • SMACZNEGO! :))
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy