Racuszki drożdzowe z warzywami

Ocena:

4.42 (166)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pomysł sam się narodził po powrocie z rynku :)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • dodatki:
  • 1 brokuł
  • 30 dkg pieczarek
  • 15 dkg sera żółtego
  • po 2-3 łyżki kukurydzy i fasoli z puszki
  • (ja miałam pod ręką mrożoną, więc dodałam,
  • żeby było bardziej kolorowo)

Racuszki drożdzowe z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podane składniki wymieszać razem na gładka masę. Maki dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyło".
  • Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać kukurydzę i fasolę.
  • Brokuła ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać brokuła i ser żółty.
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczy na złoty kolor.
  • Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne