Racuchy z jabłkami

Łatwy i smaczny przepis na szybki deser lub kolację

CiastaDeseryracuchyPlacki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)

Składniki:

  • mąka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 3 duże jabłka
  • cukier, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Owoce pokroić w kawałki lub kostkę i zasypać niewielką ilością mąki. Z drożdży, odrobiny cukru, 2 łyżek mleka i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do owoców wbić jajka, dodać mleko, cukier, sól, rozczyn i tyle mąki aby ciasto nie lało się z łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min
  • Porcjami nakładać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane. Aby mieć pewność ze nie są surowe można sprawdzić wbijając wykałaczkę w racucha, jeśli ciasto nie zostaje na patyczku oznacza że jest gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy