Racuchy z jabłkami

Łatwy i smaczny przepis na szybki deser lub kolację

Dodany przez:

Racuchy z jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • mąka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 3 duże jabłka
  • cukier, sól do smaku

Przygotowanie

  1. Owoce pokroić w kawałki lub kostkę i zasypać niewielką ilością mąki. Z drożdży, odrobiny cukru, 2 łyżek mleka i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do owoców wbić jajka, dodać mleko, cukier, sól, rozczyn i tyle mąki aby ciasto nie lało się z łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min
  3. Porcjami nakładać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane. Aby mieć pewność ze nie są surowe można sprawdzić wbijając wykałaczkę w racucha, jeśli ciasto nie zostaje na patyczku oznacza że jest gotowe.
kolacja deser wegetariańska dla dzieci jabłka ciasto Placki racuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze