Racuchy z jabłkami

Pyszne racuchy z jabłkami.

Desery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 kg jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtka z dwóch jajek i sól.Dokładnie mieszamy.Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ubijamy pianę z dwóch białek.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  • Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i plastry jabłek.Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią.Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem (możemy dodać cukier waniliowy).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy