Racuchy z jabłkami

Najlepsze dla małych i dużych łasuchów

ciasto drożdżoweDeseryPlacki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1kg. mąki
  • 1 litr mleka
  • 1 paczka drożdży
  • 30 dag. cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 1 kg.jabłek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą!! łyżką do rozpuszczenia.Mleko należy zagrzać by było ciepłe ,dodajemy do niego żółtka, cukier waniliowy, rozpuszczone drożdże , mąkę i wszystko wyrabiamy ręką . Należy "ubijać" do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie kawałki .Gdy ciasto podwoi swą objętość dodajemy jabłkai mieszamy z ciastem drewnianą łyżką , ponownie czekamy aż wyrośnie .Racuszki smazymy na głębokim tłuszczu z obu stron .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy