istock
3.94 (341)
Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!
mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 20 g
woda 5 łyżek stołowych
jajka 1 szt.
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki 50 g
jabłka 1 szt.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka stołowa
cukier puder 1 szklanka
Najpierw robimy rozczyn. Do kubka lub mniejszej miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe lub letnie mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i kroimy w małą kostkę. Do pozostałego mleko dorzucamy rozmącone jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, pokrojone jabłka, pozostałą część mąki i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto na racuchy drożdżowe nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnie i smażymy racuchy drożdżowe na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz i odciskamy ewentualny nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Racuchy drożdżowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Porady
Puszyste racuchy drożdżowe to bardzo popularne w Polsce placki. Wiele osób od ich przygotowania odstraszają drożdże, ale tak naprawdę przygotowanie rozczynu na racuchy drożdżowe jest niezwykle łatwe. Wystarczy ciepłe mleko rozmieszać z łyżeczką cukru i rozkruszonymi drożdżami. Tak rozmieszany w kubku lub miseczce rozczyn na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie już na tyle, że będzie zajmował całą objętość kubka, łączymy go z resztą składników. Ostatecznie możemy przygotować racuchy drożdżowe na drożdżach instant. Wówczas suche drożdże przesiewamy z mąką, cukrem i odrobiną soli, mieszamy z ciepłym mlekiem i jajkiem. Tak wyrobione ciasto na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Racuchy drożdżowe nie są może daniem dietetycznym, ale też nie są bardzo obciążające dla naszych żołądków. Racuchy drożdżowe w 100 gramach mają około 215-225 kcal.
Zobacz także: Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł