Racuchy z jabłkami

wersja na śniadanie gdy brakuje chleba :)

DeseryPrzetworyPlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 166 głosów)

Składniki:

  • słoik tartych jablek- z reguły mam ich dużo jako zapas na zimę
  • 3 jajka
  • półtora szkl mąki
  • trochę mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat do ciast
  • olej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W dużej misce umieszczamy zawartość słoika (u mnie z reguły tarte jabłka pasteryzuję w słoiki litrowe). Wbijam 3 jajka, dorzucam mąkę, proszek i aromat. Mieszam ręcznie łyżką lub mikserem i dolewam mleka tyle by ciasto nie było suche- zależy od tego ile soku było w jabłkach.Ciasto odstawiam na 15 min, chyba że w brzuchu rodzince burczy :). Smażę na oleju placki ok 5 cm średnicy po parę min z każdej strony. Na talerzu posypuję cukrem pudrem lub podlewam miodem.
  • Przepis jest prosty i smaczny. Nie dziwcie się, że wykorzystuję litrowy sloik- często dodaję i więcej. Po usmażeniu i nikt nie będzie mieć wrażenia, że jadł jabłko usmażone a nie placki z jabłkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy