Racuchy z jabłkami

wersja na śniadanie gdy brakuje chleba :)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • słoik tartych jablek- z reguły mam ich dużo jako zapas na zimę
  • 3 jajka
  • półtora szkl mąki
  • trochę mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat do ciast
  • olej

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieszczamy zawartość słoika (u mnie z reguły tarte jabłka pasteryzuję w słoiki litrowe). Wbijam 3 jajka, dorzucam mąkę, proszek i aromat. Mieszam ręcznie łyżką lub mikserem i dolewam mleka tyle by ciasto nie było suche- zależy od tego ile soku było w jabłkach.Ciasto odstawiam na 15 min, chyba że w brzuchu rodzince burczy :). Smażę na oleju placki ok 5 cm średnicy po parę min z każdej strony. Na talerzu posypuję cukrem pudrem lub podlewam miodem.
  2. Przepis jest prosty i smaczny. Nie dziwcie się, że wykorzystuję litrowy sloik- często dodaję i więcej. Po usmażeniu i nikt nie będzie mieć wrażenia, że jadł jabłko usmażone a nie placki z jabłkiem.
Śniadanie przetwory przekąska kolacja deser wegetariańska dla dzieci naleśniki jabłka Placki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze