Racuchy z jabłkami

Szybki przepis na słodką przekąskę.

DeseryracuchyPlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 169 głosów)

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajka - 2 szt.
  • jabłka - 5 szt.
  • mleko - 0,5 szklanki
  • woda - 0,5 szklanki
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • cukier cynamonowy
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę, jajka, mleko, wodę, cukier, sól , cynamon i sodę miksujemy razem tak żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany ( jeśli będzie za rzadkie- dodać mąki , jeśli za gęste - mleka).
  • Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w kostkę posypać cukrem cynamonowym i spryskać niewielką ilością soku z cytryny.
  • Rozgrzać patelnię.
  • Jabłka wrzucić do ciasta - dokładnie wymieszać i chochelką nakładać na patelnię ( na głębokim oleju - tak żeby przynajmniej w połowie placek był zanurzony).
  • Smażyć na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy