racuchy_kakaowe

Racuchy kakaowe

Ocena:

4.5 (151)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Racuchy o zapachu murzynka

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2-3 łyżki kakao (gorzkiego)
  • olej
  • cukier puder i wiórki kokosowe do posypania

Racuchy kakaowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do duzej miski, dodac kakao i dokładnie wymieszac. Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
  • W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt). Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po 30 minutach zamieszać ciasto i odstawic jeszcze na 15 minut. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
  • Te racuchy można też podawać z bananem, konfiturą z wiśni lub bitą śmietana.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne