istock
3.94 (341)
Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!
mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 20 g
woda 5 łyżek stołowych
jajka 1 szt.
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki 50 g
jabłka 1 szt.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka stołowa
cukier puder 1 szklanka
Najpierw robimy rozczyn. Do kubka lub mniejszej miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe lub letnie mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i kroimy w małą kostkę. Do pozostałego mleko dorzucamy rozmącone jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, pokrojone jabłka, pozostałą część mąki i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto na racuchy drożdżowe nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnie i smażymy racuchy drożdżowe na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz i odciskamy ewentualny nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Racuchy drożdżowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Porady
Puszyste racuchy drożdżowe to bardzo popularne w Polsce placki. Wiele osób od ich przygotowania odstraszają drożdże, ale tak naprawdę przygotowanie rozczynu na racuchy drożdżowe jest niezwykle łatwe. Wystarczy ciepłe mleko rozmieszać z łyżeczką cukru i rozkruszonymi drożdżami. Tak rozmieszany w kubku lub miseczce rozczyn na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie już na tyle, że będzie zajmował całą objętość kubka, łączymy go z resztą składników. Ostatecznie możemy przygotować racuchy drożdżowe na drożdżach instant. Wówczas suche drożdże przesiewamy z mąką, cukrem i odrobiną soli, mieszamy z ciepłym mlekiem i jajkiem. Tak wyrobione ciasto na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Racuchy drożdżowe nie są może daniem dietetycznym, ale też nie są bardzo obciążające dla naszych żołądków. Racuchy drożdżowe w 100 gramach mają około 215-225 kcal.
Zobacz także: Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.