Racuchy drożdżowe

smak mojego dzieciństwa:) Smażyła je moja babcia, potem moja mama a teraz ja smażę je swoim wnukom:)

dodany przez: Joanna 55

Desery Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 30 gram świeżych, pokruszonych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1+3 łyżeczki cukru
  • 1/4 kostki masła śmietankowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mleko zagrzać a masło stopić. w 0,5 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, rozmieszać.
  • Stopione masło dodać do reszty mleka/1 szklanka/
  • Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać jajka, dodać 3 łyżeczki cukru.
  • Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, mieszając drewnianą łyżką dolewać mleko z masłem. wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  • Przygotować wodę w kubku i metalową łyżkę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie nabierać je łyżką za każdym razem maczaną w wodzie i nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień na średni i smażyć racuszki.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z syropem klonowym ew. miodem.
  • Podać je z zimnym mlekiem:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy