Racuchy drożdżowe

Pyszna przekąska dla małych i dużych

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 80 g drożdży
  • 2 szkl mleka
  • 4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Drodże rozprowadzić z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę, sól, zaczyn, a na koniec rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  3. Smażyć na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.
  4. Możliwe są różne dodatki: jabłka, jagody, cynamon, czekolada. A dla tych co chcą uniknąć smażenia, przedstawiam wersję pieczoną w formie babeczki.
Śniadanie obiad przekąska deser dla dzieci racuchy drożdżowe racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze