Racuchy drożdżowe

Pyszna przekąska dla małych i dużych

ciasto drożdżoweDeseryracuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Składniki:

  • 80 g drożdży
  • 2 szkl mleka
  • 4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drodże rozprowadzić z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jaja utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę, sól, zaczyn, a na koniec rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Smażyć na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.
  • Możliwe są różne dodatki: jabłka, jagody, cynamon, czekolada. A dla tych co chcą uniknąć smażenia, przedstawiam wersję pieczoną w formie babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy