Racuchy drożdżowe

Przepis Babci :)

do kawyciasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 182 głosów)

Składniki:

  • rozczyn:
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy