Racuchy drożdżowe z jesienną nutą

Moja wersja racuchów

Dodany przez:

Racuchy drożdżowe z jesienną nutą

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyzeczek cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2 duże jabłka
  • 1 średni kiść winogron
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • cynamon (ok. 1/4 łyżeczki lub jak kto lubi)
  • olej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do duzej miski, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
  2. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt).
  3. Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Jabłka umyc, obrać, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Z umytego winogronu oberwac owoce.
  5. Do ciasta dodać owoce, olejek waniliowy, cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawic na 15 minut.
  6. Na rozgdzany olej kłaść łyzka ciasto i smazyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.
  7. Jeśli ktos ma to moze jeszcze dodać 1 gruszke pokrojona w kostke.
owoce obiad kolacja deser dla dzieci naleśniki jabłka winogrona racuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze