Racuchy drożdżowe z jesienną nutą

Moja wersja racuchów

DeseryracuchyNaleśniki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyzeczek cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2 duże jabłka
  • 1 średni kiść winogron
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • cynamon (ok. 1/4 łyżeczki lub jak kto lubi)
  • olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać do duzej miski, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
  • W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt).
  • Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Jabłka umyc, obrać, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Z umytego winogronu oberwac owoce.
  • Do ciasta dodać owoce, olejek waniliowy, cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawic na 15 minut.
  • Na rozgdzany olej kłaść łyzka ciasto i smazyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.
  • Jeśli ktos ma to moze jeszcze dodać 1 gruszke pokrojona w kostke.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy