Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

Na piątkowy obiad proponuję drożdżowe racuchy z jabłuszkami.

Dodany przez:

Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.61 z 31 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i 1,5 szklanki mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  2. 2. Racuszki smażyć na głębszym oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem.

Wskazówki

Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami

obiad przekąska dla dzieci racuchy drożdżowe racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze