Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

Na piątkowy obiad proponuję drożdżowe racuchy z jabłuszkami.

racuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i 1,5 szklanki mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  • 2. Racuszki smażyć na głębszym oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem.

Porady

Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy