Racuchy drożdżowe z jabłkami

Zawsze się udają, znakomite zarówno na obiad jak i deser

Dodany przez:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 8 głosów)

Składniki

  • mąka
  • jajko
  • mleko
  • cukier
  • drożdże
  • ocet
  • jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do mąki i mleka dodać 1/4 kostki drożdży, jajko i 3 łyżki cukru. (Do ciasta można dodać odrobinę octu lub spirytusu, żeby nie wciągało tłuszczu podczas smażenia.) Przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kiedy będzie chciało "wyjść" ;) z garnka, wymieszać z pokrojonymi drobno jabłkami i smażyć na około półcentymetrowej warstwie oleju. Lepiej wlać oleju więcej niż mniej, wtedy racuchy bardziej wyrosną i będą bardziej chrupiące.
  3. Podawać posypane cukrem pudrem.
  4. Smacznego :)
przekąska deser jabłka ciasto drożdżowe racuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze