Racuchy drożdżowe z jabłkami

Zawsze się udają, znakomite zarówno na obiad jak i deser

ciasto drożdżoweDeseryracuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 183 głosów)

Składniki:

  • mąka
  • jajko
  • mleko
  • cukier
  • drożdże
  • ocet
  • jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do mąki i mleka dodać 1/4 kostki drożdży, jajko i 3 łyżki cukru. (Do ciasta można dodać odrobinę octu lub spirytusu, żeby nie wciągało tłuszczu podczas smażenia.) Przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy będzie chciało "wyjść" ;) z garnka, wymieszać z pokrojonymi drobno jabłkami i smażyć na około półcentymetrowej warstwie oleju. Lepiej wlać oleju więcej niż mniej, wtedy racuchy bardziej wyrosną i będą bardziej chrupiące.
  • Podawać posypane cukrem pudrem.
  • Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy