RACUCHY DROŻDŻOWE

małe co nie co - idealny sposób na szybkie śniadanie lub kolację

DeseryracuchyNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 181 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka ( mogą też być rodzynki lub banany)
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć w misce, dodać odrobinę cukru, mąki – całość delikatnie zmieszać z ciepłym mlekiem, aż powstanie zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce ubić całe jaja z resztą cukru. Do wyrośniętego zaczynu dodać masę jajeczną, wymieszać, połączyć z mąką – wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodać owoce np. pokrojone w kostkę jabłka i odstawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć racuchy na gorącym oleju nakładając ciasto łyżką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy