RACUCHY DROŻDŻOWE

małe co nie co - idealny sposób na szybkie śniadanie lub kolację

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 17 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka ( mogą też być rodzynki lub banany)
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć w misce, dodać odrobinę cukru, mąki – całość delikatnie zmieszać z ciepłym mlekiem, aż powstanie zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce ubić całe jaja z resztą cukru. Do wyrośniętego zaczynu dodać masę jajeczną, wymieszać, połączyć z mąką – wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodać owoce np. pokrojone w kostkę jabłka i odstawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć racuchy na gorącym oleju nakładając ciasto łyżką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Śniadanie przekąska kolacja deser dla dzieci naleśniki jabłka racuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze